Priča o deda Savinom maslinjaku

Za maslinu se kaže da je tečno zlato. Za nas maslina ima neprocenjivu porodičnu vrednost, na kojoj je radilo nekoliko generacija. To je zaostavština dede Save, jer je zemlji posvetio ceo život.

Svaki njegov dan bio je posvećen bašti, gde je vodio brigu o voću i povrću, dok mrak ne padne.

„Neko za koga smo ceo život najviše vezani jesu naši baka i deka. Sa njima smo provodili najlepše trenutke detinjstva, a kako odrastamo, tako nam postaju i najbolji prijatelji, neko na koga uvek misliš i o kome uvek brineš. Nažalost, dođe dan kada se od njih moramo rastati jer zasluženo odu na lepše mesto, ali i pored toga uvek su tu sa nama negde. Kakve su to emocije kada su oni “tu negde”, a ti dođeš u njihov rodni kraj, u svoje selo gde si sa njima i odrastao i proveo najlepši deo života? Te emocije se ne mogu opisati“, podseća se Jelena Savić, osnivač brenda Ollie’s u znak sećanja na njenog dedu Savu.

Pre rata Sava je imao njivu sa 200 stabala breskve. Nakon nekog vremena kada je hteo da obnovi sve, izrazio je želju da posadi nekoliko stabala masline, kako bi pravio domaće ulje za svoje unuke i porodicu. Ali, u tom trenutku, to je bila samo zamisao koja je čekala da se ostvari. Deda je otišao na lepše mesto, a dve generacije naslednika sprovelo je njegov san u stvarnost. Danas se na toj njivi nalazi skoro 700 stabala masline.

Od tih stabala, masline su najboljeg porekla: Leccino, Pendolino, Frantoio i Oblica, italijanske sorte poreklom iz Toskane, Istarska bjelica i Buža – Istarska sorta masline, Ceverlinio – italijanska sorta, Aquerbina – španska sorta.

Kada neko toliko ljubavi i pažnje usadi u baštu i maslinjak, želeli smo da to prenesemo u najboljoj formi, da svaka maslina bude zaslužna za vaše zdravlje i bolji izgled. Uz najbolji način obrade, tehnološki postupak i potpuno prirodnu recepturu, pretačemo masline u jestivo ulje i kozmetičke proizvode. Na taj način, održavamo sećanje na dedu Savu i delimo sa svima vama ljubav prema maslinama.

Korpa